معرفی کتاب: تشیع در سیستان، از بدو ورود تا ابتدای غیبت صغری و سیستان در عصر ظهور بر اساس روایات
مؤلف: محمد باقر حیدری نسب
دوره تاریخی صدر اسلام یکی از عبرت آموزترین مقاطع تاریخ است. این دوره از طرفی با تلخی هایی همچون مهجور شدن اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله و تهدید و ارعاب و به شهادت رساندن پیوران ایشان هم راه است و از طرفی دیگر شیرینی هایی همچون رهبری فکری جامعه توسط اهل بیت علیهم السلام و یارانشان،مقاومت و صبر شیعیان در راه حق و دفاع از اهل بیت علیهم السلام به عنوان رهبران دینی را در کارنامه خود دارد که صفحات درخشان این دوره است.
نوشته ی حاضر نگاهی به وضعیت شیعه در بیش از دو قرن ابتدای ورود اسلام به سیستان و نگاهی گذرا به وضعیت مردمان سیستان در آینده و آخرالزمان دارد با نگاه به گذشته به بررسی تفکر شیعی سیستان در حدود دو قرن یعنی ورود اسلام تا آغاز غیبت صغری که از دو بخش تشکیل می شود که بیش از یک قرن حاکمیت بنی امیه بر این منطقه و سپس از حاکمیت بنی عباس تا آغاز غیبت صغری پرداخته است؛ و با نگاه به آینده اشاره ای به وضعیت سیستان در آخرالزمان و نوع یاری کردن حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، در این منطقه پرداخته است.
اما آنچه در این کتاب بیشتر نمایان است و جلوه گری می کند، نقش شیعیان در عصر حاکمیت بنی امیه است که سیستانی ها در برابر دشمنان سرسخت حضرت علی علیه السلام، یعنی بنی امیه ( تقریبا یک قرن حاکمیت مستقیم و غیر مستقیم بر سیستان ) و خوراج نهروانی ( که غالبشان اعرابی بودند که از کشورهای عربی به این منطقه آمدند ) حرکت هایی را در دفاع از حضرت امیرالمومنین علیه السلام و دیگر اهل بیت علیهم السلام از خود به یادگار گذاشتند که در تاریخ بی نظیر یا کم نظیر است و جای بسی افتخار دارد.
همان طور که روشن است در این دوره، امام علی علیه السلام و تفکر علوی، از دو جبهه اموی و خوارج مورد هجمه و تخریب واقع شده است. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که با وجود این تخریب و هجمه، محبت به امام علی علیه السلام و تشیع چه گونه در میان مردم سیستان شکوفه زد و رشد نمود تا جایی که با وجود عدم دسترسی به امام معصوم علیه السلام شیعیان در آن باقی مانده، از اهل بیت علیهم السلام دفاع و در این راه جان فشانی کرده اند؟